Hrvatski       Back       English    

S P L I T - Dalmacija, Hrvatska - Kulturno, političko, privredno i prometno čudo u središtu regije. Grad dugogodišnje prošlosti; bilo gdje da zabodeš 'motikom' nešto nađeš - raj za arheologe. Nastao je na osnovu sustavne nekontrolirane 'pravne i bespravne gradnje' oko vikendice koju je svojedobno napravio rimski car Dioklecijan (slika u podnožju stranice). Uz 1700 godina postojanja, pa i više ako se pribroji okoliš, u knjigu njegove povijesti mogu se dopisati i manje ili više uspješni pokušaji da se njegovi dometi i sadržaji prezentiraju putem danas vrlo popularnog medija - INTERNETA. Novčići u tablici, koja je mali pregled Internet sjedišta grada Splita, spojnice su prema njihovim sadržajima.  Split

 https://w3.mrki.info/split/ 17 stoljeća grada Splita, vrlo obiman i temeljit prikaz grada, opisan samo na engleskom jeziku, cjelovito prikazuje sve gradske znamenotosti i povijesni razvoj grada uz mnoštvo vrlo atraktivnih fotografija. Turistički orijenirane stranice. Treba naglasiti da su to PRVE web stranice grada Splita (1995.godina); rezultat rada entuzijasta u potpisu uvodne stranice. Sadržaji ovih stranica nekad su bili dio sjedišta CARNet-Split.
 https://www.split.info/ Sveučilište u Splitu, krovna institucija svih znanstvenih i nastavnih djelatnosti visokog školstvu u Splitu. Na njihovim stranicama uz obilje korisnih sadržaja, nalaze se spojnice prema svim članicama Sveučilišne zajednice, koje se opet zasebno svako opisuju na svojim sjedištima prema svojim potrebama. To je polazno mjesto za sve buduće i sadašnje studente bilo kojih od učilišta da dođu do informacija koje ih zanimaju. Stranica novosti redovito se ažurira i upućuje na sve bitne događaje u zajednici.
 https://www.split.hr/ Službene stranice Splita, stranice grada Splita i namijenjene su izravnoj komunikaciji gradske uprave i građana. Obuhvaćaju gospodarstvo, sport, kulturu, promet i veze, komunalnu djelatnost i rad gradske uprave. Obuhvaćaju gospodarstvo, sport, kulturu, promet i veze, komunalnu djelatnost i rad gradske uprave. Redovito se prate dnevni događaji. Raspoloživ je i službeni glasnik.
 https://www.visitsplit.com/ Turistička zajednica grada Splita, za grad u koji ste stigli njegovi će vam stanovnici s puno ponosa kazati kako je 'najljepši na svijetu i okolici' i o tome sa njima nemojte polemizirati, jer tisućljetni Split vedra duha koji ćete ubrzo otkriti, uvjerit će i vas u to! Taj vječno mlad grad s oko 200 tisuća stanovnika koji mu daju topli mediteranski temperament, živi svojim urbanim ritmom već 1700 godina, sa srcem u Dioklecijanovoj palači i dušom koja vas dočekuje raširenih ruku i srdačno. Od tada do danas milenijsko trajanje grada pod zaštitom UNESCO-a i upisanog u registar Svjetske kulturne baštine piše povijest i sadašnjost jedinstvene metropole hrvatskog juga. Stranice su bogate sadržajima, značajnim informacijama i spojnicama na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom i francuskom jeziku.
 https://www.split.com.hr/ Splitski portal, portal koji je napravila 'Web ekipa' od osam članova, koja se trudi portal održati aktualnim i duhovitim. Za sebe kažu: Zbog kroničnog nedostatka internetskih portala koji bi povezivali internet korisnike s područja Splita i okolice (ali i šire) odlučili smo se osnovati splitski portal. Dakle, splitski portal je od sada - pa nadalje vaše misto di će se čut vaš glas... bavili se vi glazbom, fotografijom, pisanjem, sportom i ostalim bitnim ili nebitnim stvarima... pokušat ćemo donosit sve zanimljivosti koje su se ili će se dogodit...
 https://www.split-guide.info/ Split-guide, vodič grada Splita na engleskom i hrvatskom jeziku. Podaci su svrstani u slijedeće kategorije: o splitu, chill-out, smještaj, rent a... i korisne informacije. Osim navedenog obrađeni su povijest, kultura, lokacija uz prihvatljivu kartu i sadrži foto-galeriju. Vrlo korisno. Turistički orijentirane stranice. Nemaju karakter portala.
 https://www.totalsplit.com/ Total Split, potrošački almanah. Sadrži osnovne informacije o gradu, te što je najvažnije, bazu podataka koja se pomoći formi upita može pretraživati u pregledu grupa djelatnosti od alata i strojeva do trgovina. Baza podataka - pretraživanje; na osnovu općeg upita, tipa pretrage (naziv tvrtke, djelatnost, telefon, adresa, kontakt osoba) i lokacije (imena mjesta) možete doći do gotovo svega što je i u tiskanom izdanju ovog almanaha.
 https://www.promet-split.hr/ Promet, opis gradskog, prigradskog i međugradskog prijevoza. Naravno najviše Vas zanimaju linije, vozni red i obavijesti. Koliko se može utvrditi podaci se redovito ažuriraju. Iskorištene su mogućnosti web-a te je napravljena čitljiva interaktivna gradska karta, te je moguće odabrati prikaz 'kretanja' autobusa za svaku gradsku liniju. Osobitost interaktivne karte je da su označena sva autobusna stajališta za svaku gradsku liniju i za svaki smjer posebno. Za svaku pohvalu.
 https://www.jadrolinija.hr/ Jadrolinija, sjedište s turistički orijentiranim stranicama na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Opisuje BRODSKE veze duž cijelog Jadrana, te prema susjedima. Iako jedište obuhvaća cijeli Jadran, te obrađuje uz lokalnu i međudržavnu povezanost, od velikog je značaja za Dalmaciju. Pretraživanje po karti jedan je od vrlo učinkovitih dijelova ovog sjedišta.Ovo sjedište je od velikog značaja za turizam jer s kopnom povezuje sljedeće otoke: Cres, Lošinj, Rab, Pag, Unije, Susak, Ilovik, Srakane, Ugljan, Pašman, Dugi otok, Ist, Molat, Zverinac, Sestrunj, Rivanj, Silbu, Olib, Premudu, Iž, Ravu, Žirje, Kaprije, Prvić, Zlarin, Brač, Hvar, Šoltu, poluotok Pelješac, Vis, Drvenik veli i Drvenik mali, Korčulu, Lastovo, Mljet, Šipan, Lopud, Koločep.
 https://www.split-airport.hr/ Zračna luka Split, sjedište od trajnog značaja u poslovnom i turističkom smislu. Red letenja lako je pregledati po datumima, a od velikog značaja je i mnoštvo spojnica prema domaćim i stranim prevoznicima i prema ostalim zrakoplovnim sjedištima u Hrvatskoj. Naravno, poveznice prema ostalim zračnim lukama u Hrvatskoj, od značaja su glede međunarodnih veza. Prema zračnoj luci osigurane su dobre autobusne i taxi veze, u blizini brodskih luka, što značajno olakšava putovanje do odredišta. Stranice su raspoložive na hrvatskom i engleskom jeziku.
 https://split.buzdo.com/ Splitska slikovnica, sjedište isključivo sa slikovnim sadržajima koji se odnose na grad Split i užu okolicu. Podijeljeno je u galerije kojima se slike dodaju kako autoru pristižu nove. Svakoj slici pridružena je stranica s većom slikom dimenzija 1024x768px, na kojoj je potpuniji opis slike. Zbog velikih dimenzija uvećanih slika u pregledniku se prikazuju unutar okvira 800x600px. Slike možete uporabiti za vaš desktop. Jednostavno ih spremite sa 'Save Picture as ..'
 https://informatika.buzdo.com/ Informatička abeceda, elektronički udžbenik koji obuhvaća većinu elemenata informatičke tehnologije, opisuje njihova načela rada, te omogućava nadogradnju temeljnih znanja. Pogodnosti HyperText-a iskorištene su da se spojnicama međusobno povežu stranice sa srodnim opisima, te indeksna stranica pojmova s odgovarajućim stranicama pripadnim pojmu. Prema kvalitetnim sadržajima na drugim sjedištima vode spojnice sa samih stranica ili s zasebne stranice sa spojnicama, te udžbenik čine svojevrsnim sjedištem kojeg obogaćuje okoliš.
 iStripper .
  .
 Babylon Traffic
.
 AdSpyglass

 Dioklecianova palača
Dioklecijanova palača, 'onMouseOver', 'onMouseOut', 'onClick' i 'onDblClick' efekti na sliku. ( + / - )


     Autor